Η Διάθλαση

H Διάθλαση δημιουργήθηκε το 1991 από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Γιαννακόπουλο με τη στήριξη της -τότε- Δημάρχου Ρένας Καρρά και του Πνευματικού κέντρου Δάφνης.

Σκοπός, η ενασχόληση με την τέχνη και ιδιαίτερα με την πιο σύνθετη μορφή της, το θέατρο.

Προσανατολισμός από το ξεκίνημα, η επεξεργασία και το πρωτοποριακό ανέβασμα έργων που δεν έχουν παρουσιαστεί ή σπάνια παρουσιάζονται στο κοινό.

Ξεκίνημα με το έργο του Wolfgang Borhert «Έξω απ’την πόρτα», στη συνέχεια «Το κατώφλι της πράξης» του Γιάννη Ρίτσου και η «7η σφραγίδα» του Ingmar Bergman.

Η γνωριμία με τους Έλληνες συγγραφείς ήταν η αφορμή για τη στροφή στην παρουσίαση πρωτόπαικτων Ελληνικών θεατρικών έργων. Αφετηρία η «Διαδρομή σε λευκό τοπίο» του Γιάννη Παπάζογλου (κρατικό βραβείο 1979). «Ο χορός της σιωπής» Γιάννη Παπάζογλου – Γιώργου Γιαννακόπουλου, «Ο ερωτευμένος θάνατος» της Ρούλας Κοντέα, «Οι θείες της Ελπινίκης» του Γιώργου Κώνστα, «Στο μισό του φεγγαριού» του Πέτρου Γεωργιόπουλου (γράφτηκε κατά παραγγελία του Δημοτικού θεάτρου Δάφνης Φάνης Χηνάς και τιμήθηκε με το βραβείο ΙΠΠΕΚΤΣΙ 1997), «Το Πρόσωπο στον καθρέφτη» του Γιώργου Γιαννακόπουλου, «Η επιστροφή των θεών» του Τίμου Μωραιτίνη, κ.α.

Το ίδιο διάστημα ανεβαίνουν και κάποια ξεχωριστά έργα όπως «Μαλλιά κουβάρια» του Λάσκαρη, «Ο Δον Ζιλ με το πράσινο παντελόνι» του Τίρσο ντε Μολίνα, «Το ημερολόγιο μιας χήρας» του Μποστ, «Είχε 2 πιστόλια με μάτια ασπρόμαυρα» του Ντάριο Φο, «Μην το μάθει ο παππούς» των Μόρις Μπράντλευ και Ανίτας Χαρτ κ.α.

Η Τρίτη περίοδος της Διάθλασης χαρακτηρίζεται από τη λειτουργία τριών σκηνών (με τη δημιουργία του κουτουκίου της Σίβυλλας) και τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των μελών αλλά και του κοινού που παρακολουθεί τις παραστάσεις.

Το ρεπερτόριο μας προσαρμόζεται στις συνθήκες και περιλαμβάνει πλέον και έργα πιο προσιτά στο ευρύ κοινό (χωρίς όμως ποτέ να γίνει έκπτωση στην ποιότητα, στην πρωτοποριακή αντιμετώπιση και στη σύγχρονη οπτική ματιά) έτσι παρουσιάζονται «Ο σκοπός της υπάρξεως του ανθρώπου είναι 12» του Neil Simon, «Η ποταμοκαραβίδα της Βοστώνης» ένα αφιέρωμα στους Monty Python, «Ρωμαίος και Ιουλιέττα Νο σκέτο» του Μποστ, αλλά και η «Σίβυλλα η εν κουτουκίω» του Γιώργου Γιαννακόπουλου, σημείο αναφοράς για το νέο χώρο του κουτουκίου που επιμελήθηκε ο ανεκτίμητος φίλος και συνεργάτης Φρέντυ Γκίζας .

27 χρόνια τώρα και η Διάθλαση παραμένει ζωντανή και δημιουργική, πιστή στην ιδεολογία και τις επιλογές της και πιο δυνατή από ποτέ.

Είναι μεγάλη παράλειψη όμως να ξεχάσουμε τους ανθρώπους που στάθηκαν κοντά μας σ’ αυτή τη διαδρομή. Τους Δημάρχους της Δάφνης: με πρώτο τον αξέχαστο Χρήστο Μιχαλόπουλο, την Ειρήνη Καρρά, τον Μπάμπη Σαραντόπουλο και τον Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Τους συνεργάτες μας σκηνογράφους: Γιώργο Γεωργίου, Φρέντυ Γκίζα και Έφη Παπασυριοπούλου.

Τους μουσικούς: Μάριο Τσάγκαρη, Χρήστο Οικονομίδη, Στράτο Αλοίμονο, Αλέξανδρο Κατραμάδο, Γιώργο Τσαγκάρη, Γιώργο Μηνά, Κατερίνα Παλαιοθόδωρου, Βαγγέλη Αυγέρη και A.d. των Sleazy Lizards.

Τους συγγραφείς: Γιάννη Παπάζογλου, Ρούλα Κοντέα, Πέτρο Γεωργιόπουλο και Γιώργο Κώνστα.

Τη χορογράφο: Εφη Ζαμπέλη.

Και τα εκατοντάδες μέλη της Διάθλασης από το 1991 μέχρι σήμερα.

Copied!